Bir Kenara İtelemeyin, Keşfedin, Yaşayın!

21:44


Malum, biz milletçe kitap okuma özürlüyüzdür. Yukarıdaki karikatürün aşikar doğruluğunu bilirken ve kitap okumayı çok çok severken bu konuda bir iki şey söylemeden geçemedim.

Çok da uzun konuşmayacağım ama merak ediyorum. Okumadan nasıl geçiyor hayat? Evet, herkesin işi gücü var, herkes bir şeylerle meşgul ama... Hiç gerçeklikten kaçma ihtiyacı hissetmiyor musunuz?

Herkes hayatının mutlaka bir kısmında çok uzaklara gitmekten, kaçmak istediğinden falan bahseder. Ama bu o kadar da kolay bir şey değil. Kaçsanız bile gittiğiniz yerde kaçmak istemenize sebep olan yeni bir şeylerle karşılaşırsınız. Peki buna rağmen, insanlar bir iki sayfayla çok uzaklara gidip hayatındaki hemen hemen tüm şeyleri birkaç saatliğine de olsa gerçekten unutabilecek iken neden ısrarla kitapları iteler durur anlamıyorum.

Okumayı sevmiyor musunuz?

Büyük olasılıkla size de okul zamanlarınızda sevmediğiniz kitaplar dayatılmıştır okumak için, sizi okumaktan soğutacakları hiç akıllarına gelmez onu yapanların. Geçer bir öğretmen karşınıza, verir bir kitabın adını ve dayatır "Bunu okuyacaksın!" Sen o tür bir şeyi okumaktan hoşlanırsın, hoşlanmazsın, sıkılırsın hiç umurlarında olmaz.

Hele ki ilkokulda klasikler dayatılırdı ya hani. Ha işte o zamanlarda ben dahi soğumuştum kitap okumaktan. Daha nasıl okunduğunu bilmediğim Rusça isimlerle dolu ve karmakarışık bir kitabı okumak zorundasın diye tutuşturdular elime ve ben o gün kitap okumaktan tiksindiğimi hissettim.

Aman Allah'ım kitap okumak bu kadar sıkıcı olabilir mi!

Okumak istemediğiniz bir kitabı okursanız olabilir.

Bundan bahsetmemin nedeni şu ki: Kitaplara haksızlık etmeyin. Arayın, tarayın, sevdiğiniz türü keşfedin ve kitap okumanın ne kadar harika olabileceğinin farkına varın. İnanın hiç bir şey sanki o anı yaşıyormuş gibi hissettiğiniz, karakterlerle heyecanlanıp üzüldüğünüz, kitaptan başınızı kaldırıp gerçeğe döndüğünüzde tatlı bir sersemlik hissetmenize neden olan kitapları okumak kadar keyifli değil.

Birkaç gün içinde pek çok farklı dünyanın içine girebilir, oturduğunuz yerde çok uzun yolculuklar yapabilirsiniz.
Üstelik bir filmi izlemek gibi de değildir. Evet, film izlemek güzeldir ama hayal gücünüze çok da yer yoktur. Size sunulanı izlersiniz. Ama kitap okurken yazar size belirli şeyleri verse dahi her şeyi siz hayal eder, siz keşfedersiniz.Karakterler yazara ait olduğu kadar size de ait olur. Mekanlar, zamanlar, yaşananlar... Hepsi sadece sizin gözlerinizin önünde sergilenen bir filmdir. Çünkü her ne kadar herkes aynı şeyi okusa da her okur pek çok şeyi farklı hayal eder, hayal ettiğini canlandırır gözünde...

Bu o kadar keyiflidir ki, bittiğinde üzülür, gerçekliğe döndüğünüzde iç çekersiniz. İşte o yüzden diyorum ki: Aslında kitap okumak güzeldir. Tek yapmanız gereken seveceğiniz, sizi içine alacak olan türü bulmak. Ondan sonrası sizin içinde kolayca gelir. Bir bakmışsınız sizde her kapağın altında keşfedilecek bir dünya olduğunu öğrenmiş ve kendi keşfinizi yapmaktan büyük keyif alır olmuşsunuz.

Kendinizi keşfedebileceğiniz binlerce dünyadan, kitapları sizden mahrum etmeyin... Sadece deneyin.

0 yorum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bana Ulaşın

Ad

E-posta *

Mesaj *

Bumerang - Yazarkafe